Komma överens om tryck

artworks-e2hE2afkDuHZ-0-t500x500Det är inte alltid lätt att enas om en sak, särskilt inte när det är en hel skolklass med viljestarka ungdomar som ska ta ett beslut ihop. Samtidigt så är det just elevernas val som står i fokus här och det är viktigt för dem att få känna att detta är deras val och gemensamma grej innan de går skilda vägar.

Gör valet roligt med en tävling

Avsätt en eller ett par timmar till just klasströjorna för hela klassen. Visa upp alla olika alternativ på storbild, eller låt dem själva gå in på hemsidan och titta runt. Låt sedan alla som vill lämna in ett förslag på vilken klasströja de tycker hade passat bäst.

Sedan börjar omröstningen, där alla förslag skrivs ner och sedan får alla i klassen rösta på det förslag de nu tycker är bäst. Eleverna lär sig hur man tar ett demokratiskt beslut och det brukar dessutom engagera hela klassen väldigt positivt, till och med de eleverna som annars brukar hamna lite utanför. Ett perfekt sätt att starta spänningen med klasströjorna redan innan de har kommit!

Andra sätt att bestämma

Att hålla en omröstning är det mest demokratiska och rättvisa eftersom alla elever får exakt lika mycket att säga till om. Det rekommenderas därför att hålla en sådan, även om det såklart går att utforma den på olika sätt. Det är ett utmärkt tillfälle att blanda in mer undervisning och utbildning, till exempel genom att dela klassen i grupper och låta dem “kampanja” för den tröjan de vill ha.

Att kunna diskutera, debattera och stå för sin åsikt är viktigt i en utbildning och här är en bra chans att göra det på ett enkelt och roligt sätt.

För visst är det bra mycket roligare när alla får vara med än att bara en liten del av klassen ska bestämma allt?